söndag 3 juni 2012

Djurplågeri: äta levande fisk

På forumet Felicifia postade Alan Dawrst några videoklipp som visar hur hjärtlösa människan kan vara mot djur. Här är två av dessa: fiskar som tillagas och äts levande. Den första visar hur det ser ut i en restaurang och den andra hur det tillagas. Klippen är vidriga och störande.



Vissa betvivlar att fiskar känner smärta. Men den forskning som finns visar att de reagerar som om de kände smärta; de har receptorer som berättar när fisken känner skada eller inte. Och evolutionärt verkar det vettigt att ha en sorts smärtreceptor för djur som behöver röra sig snabbt (smärtsignalen hos människor gör ju att man skall kunna reagera instinktivt, borde vara samma för andra djur). Det går fortfarande att hävda, som vissa gör, att fiskars upplevelse av smärta är helt annorlunda än människor, så de känner egentligen inte smärta, utan bara något annat, som kanske inte är negativt! Visst, givet att vi inte helt förstår hur medvetande fungerar, så är det en möjlig hypotes; det går inte att motbevisa den direkt. Men, den här osäkerheten som finns borde inte göra en benägen att ta sådana här onödiga risker med andra levande varelser. Det är, egentligen, oerhört sjukt att människor sysslar med sådant här (troligtvis) djurplågeri när man kan lägga ned resurser på att hjälpa andra människor istället.

Kanske kommer människor även kunna sympatisera med andra människors lidande också. Än så länge lever vi inte på en civiliserad planet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar