torsdag 14 juni 2012

Våra fängelser

De svenska fängelserna och kriminal"vården" har kritiserats för att de är ineffektiva, för att fångar kan begå våld där, för att "vårdarna" trakasserar fångarna, för att fångarna blir alltför isolerade i häkten och kan begå självmord där. Det finns, kort sagt, många problem i denna arm av staten. Bruce L. Benson har skissat hur man kan gå mer mot ett libertarainskt rättssystem, vilket jag går igenom här och här.

Det här är min fjärde genomgång av artiklar som tar upp brister i staten. De tidigare genomgångarna tog upp problem med polisen, väljarna och skolan.

Allmänt om fängelselivet i Sverige:
Det dagliga livet på Kumla
En ståldörr slår igen. Hårt. Definitivt.
- Välkommen. Du kan klä av dig i båset där, sedan får du gå igenom säkerhetsbågen.  Benny, dömd till sex års fängelse för grovt rån, gör som han blir tillsagd. Efter att ha fått sin dom har han flyttats från häktet för att placeras på den första anhalten för alla som dömts till mer än fyra års fängelse.  Riksmottagningen på Kumla.

Öppna anstalter är "vuxendagis", slutna är "lifestopper", häkte är "isolering"
I en tråd på flashback diskuterar flera f.d. fångar livet på fängelset. Fängelselivet beror på vilken anstalt man sitter på. Överlag verkar en fängelsevistelse inte vara lika hemsk som man kan förvänta sig av att ha sett på amerikansk film, men det är långt ifrån lyxhotell som vissa tänker sig.
Kommentar: Detta är en sammanställning jag själv gjort, men det är mest citat från fångar.

Våld:
Exempel på hot och våld i Kriminalvården
SvD har begärt ut incidentrapporter från Kriminalvården. Här är några exempel på det våld och de hot som anställda utsatts för. Ex:“när vårdare A och B är på väg för att hjälpa den intagne att resa sig upp tar han tag i en papperskorg och slår mot vårdare A.” (våld, mindre allvarligt)
Kommentar: Det kom in 115 anmälningar om våld och hot enligt SvD:s undersökning.

Våld och hot ökar i kriminalvården (2012)
Hot och våld mot anställda inom Kriminalvården ökar. Samtidigt blir ensamarbete vanligare och tidspress leder till ökat risktagande. Undersökningen, som gjorts bland 1 000 av fackförbundet Sekos medlemmar, visar att drygt hälften av medlemmarna (54 procent) har utsatts för våld eller hot om våld på arbetet under det senaste året. Det är en ökning med 12 procentenheter jämfört med förra året.

Hot och våld inom kriminalvården (2009)
Sex av tio anställda inom kriminalvården upplever att våld eller hot om våld förekommer på deras arbetsplats, visar en enkät som gjorts på uppdrag av LO-facket Seko.  29 oktober 2009 kl 10:32, uppdaterad: 29 oktober 2009 kl 10:37  Likaså tycker sex av tio anställda att stressnivån har ökat det senaste året.

Kriminalvården allt farligare (2012)
Antalet arbetsolyckor inom Kriminalvården har nästan fördubblats de senaste fem åren. Och i Arbetsmiljöverkets statistik över alla yrken i Sverige ligger branschen långt över snittvärdet. ”Våld eller hot från person utanför företaget” är den kategori som oftast anges för de arbetsolyckor som inträffar personal inom Kriminalvården. Totalt anmäldes förra året 118 arbetsskador kategoriserade som olyckor till Arbetsmiljöverket, att jämföra med 2007 då 64 olyckor registrerades.

Livstid för dödsmisshandel på häkte
Livstids fängelse blir straffet för den 28-årige man som brutalt misshandlade 24-åriga Karen Gebreab till döds på häktet i Flemingsberg. Hennes bror Mathias anser att felet är kriminalvårdens.
Relaterat: Kriminalvården anser att deras dåliga rutiner låg som grund för att mordet kunde ske.

”Säkerheten var otillräcklig”
Vårdaren Johnny Lundell är en av många som tröttnat på att Kriminalvården inte lyssnar på de anställdas varningar och sagt upp sig. En annan kriminalvårdare berättar hur hon stoppats från att anmäla allvarliga brister i häktenas säkerhetssystem. Flera av de intagna som utsatt de anställda för hot och våld har personalen redan tidigt varnat för, utan att få gehör. Kriminalvårdaren Kristina råkade nyligen ut för just en hotfull situation på häktet i Huddinge med en sådan intagen. – Han borde ha suttit på restriktionsavdelningen. När vi var inne på hans rum blev han så aggressiv att jag blev tvungen att trycka på mitt överfallslarm.
Men inget hände. När hon kollade upp sin larmknapp med säkerhetsavdelningen fick hon svaret att avdelningens larmsystem inte hade fungerat på hela veckan. – Det var en säkring som hade gått men det fick vi inte skriva i rapporten, bara att han hade blivit hotfull, säger Kristina.

Fånge knivhuggen på Hall
En intern på Hallfängelset blev knivhuggen i ryggen av en medfånge vid halv sju på torsdagskvällen.

Fånge svårt misshandlad
En fånge på Hallanstalten vårdas på intensiven med polisbevakning efter att ha misshandlats svårt av minst en annan intern i lördags. Det började med ett mindre bråk i fredags mellan flera interner på Hallfängelsets C-avdelning, där långtidsdömda personer sitter.  - Vi tror att det var ett gängrelaterat bråk. Tre personer omplacerades. Men vi tror att den som blev misshandlad på lördagen också var inblandad i bråket på fredagen, säger Mats Ehn, säkerhetsansvarig på Hall.

Självmord:
Självmord på häkte
En man i 35-årsåldern begick i lördags självmord på häktet i Trelleborg. Han hittades livlös vid 16-tiden då personal kom för att servera kvällsmat. Polis och ambulans larmades genast. Personalen påbörjade hjärt-lungräddning och använde sig av en hjärtstartare, men den intagnes liv gick inte att rädda.

Nytt självmord på häkte 
En man tog i onsdags sitt liv på häktet i Huddinge - och blev därmed det sjätte självmordsfallet hittills i år inom kriminalvården.  Mannen, född 1981, hade kommit in till häktet tidigare under onsdagen.  Han var misstänkt för misshandel och hade inte bedömts som självmordsbenägen i den så kallade suicidscreening som numera genomförs på svenska häkten. Däremot fanns en del andra indikationer som gjorde att personalen beslutade sig för att hålla honom under särskild tillsyn. Vårdare gjorde därför täta besök till mannens cell – en tillsyn som alltså inte räckte till.

Åtalsanmälan efter självmord

En man, dömd till sex månaders fängelse, begick självmord på en anstalt i Västervik i februari i fjol. Enligt en anmälan till justitieombudsmannen (JO) tog det för lång tid innan den 24-årige mannens psykiska problem togs på allvar, rapporterar TV 4 Nyheterna Kalmar.  Fångarnas förtroenderåd menar att behandlingen av mannen innehöll flera brister.

Intern tog sitt liv i fängelse
En intagen man på kriminalvårdsanstalten Johannesberg i Mariestad tog natten till måndagen sitt liv. Han hittades på måndagsmorgonen livlös i sitt bostadsrum, uppger Kriminalvården. Mannen var omkring 50 år och avtjänade ett fängelsestraff på ett år och två månader.  - Det inträffade är mycket tragiskt, säger anstaltschefen Ingrid Norberg i en kommentar.

Häktad tog sitt eget liv
En man född 1981 tog på fredagskvällen sitt liv i häktet i Göteborg. Mannen hade suttit häktad i två veckor, misstänkt för grov misshandel. Enligt ett pressmeddelande från Kriminalvården hade mannen inte bedömts som självmordsbenägen. ”Det som inträffat är mycket tragiskt”, säger Christer Krohn, kriminalvårdschef för häktet i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Intern tog sitt liv i Västervik
En fånge på fängelset i Västervik tog natten till fredagen sitt liv. Kriminalvården ska nu utreda dödsfallet. ”Varje självmord är mycket tragiskt. Vi arbetar intensivt för att förebygga självmord och självskadande handlingar”, säger Christer Karlsson, regionchef för Kriminalvårdens region Öst, i ett pressmeddelande.

Hög självmordsfrekvens i skandinaviska fängelser
Danmark har högst självmordsfrekvens bland manliga fångar, följt av Sverige och Norge. Det visar en ny forskningsstudie om självmord på fängelser och häkten i tolv länder. – Den svenska fängelsepopulationen är väldigt tung, vi låser bara in de svårast belastade fallen, säger Martin Grann, utvecklingschef vid Kriminalvården.

De tre Mariestads-vårdarna fälls
Tre kriminalvårdare fälls för tjänstefel för att de inte försökte rädda en intagen som hängt sig på häktet i Mariestad. De döms till 80 dagsböter vardera. Det var en februarikväll i fjol som mannen, som var intagen på häktet i Mariestad, med en lakansremsa virad runt sin hals hängde sig i ett takrör på toaletten.  När vårdarna upptäckte honom tog de inte ned honom och försökte rädda hans liv. Först 14 minuter senare plockades han ned av ambulanspersonal.  Den 23-årige mannen avled av skadorna efter två dagar på sjukhus.

Kritik mot isolering i häkten
Europarådets tortyrkommitté riktar kritik mot svenska häkten och anstalter för långa isoleringstider av intagna.  Göteborgs häkte har enligt en preliminär rapport från kommittén mycket långa restriktionstider för intagna, upp till ett år, och de häktade isoleras relativt ofta, skriver Göteborgs-Posten.  Ökad självmordsrisk blir resultatet. Bara i år har hittills 30 personer försökt ta sina liv på häktet i Göteborg.  - Det är en stor ökning.

Personliga brister hos anställda på Kriminalvården:
76 miljoner i kvarstad i muthärva
Åklagaren i den stora muthärvan inom Kriminalvården har sökt kvarstad för att säkra värden från den misstänkta brottsligheten. Muthärvan gäller bland annat fler byggen av häkten.

Anställd kissvandaliserade häkte
En anställd på häktet i Ystad vandaliserade en av häktets toaletter genom att kissa på golvet och väggarna. Toalettborsten bokstavligt talat dränktes i avföring, enligt kriminalvårdens protokoll som SVT Sydnytt har tagit del av

Kriminalvårdens julfest urartade
Julfesten som Kriminalvårdens idrottsförening höll på Härnösands teater urartade i kaos och blev föremål för polisutryckning. En erfaren kriminalvårdare var så berusad att han avvisades och han har nu tilldelats en varning. Krögaren som skötte serveringen fick känna på ett strypgrepp, skriver Tidningen Ångermanland. Kriminalvårdens regionchef Svante Lundqvist tycker att det hela är tråkigt och helt oacceptabelt.

Fångvårdare stal från klubbkassa
En person som arbetade som fångvårdare på ett fängelse i Västsverige har dömts för trolöshet mot huvudman. Fångvårdaren, som också var kassör i facket, stal under ett år drygt 66 500 kronor från klubbkassan skriver TTELA.

SvD-fotograf attackerad vid häkte (av någon från Kriminalvården)
Knuffad. Påhoppad. Utskälld. SvD:s fotograf Björn Larsson Ask fick ett oväntat bemötande i dag när han för tidningens räkning skulle bevaka Carnegierättegången.

Dagsböter för kriminalvårdschef
En chef inom kriminalvården dömdes på fredagen till dagsböter för att ha misshandlat en servitris på en pub i Linköping, uppger Östgöta Correspondentens nätupplaga. Händelsen inträffade i mars i år när chefen skulle gå från puben vid stängningsdags. Enligt åklagaren gav hon då en servitris en avsiktlig armbåge i bröstet.

Problem för de anställda på Kriminalvården:
Stressen ökar kraftigt bland kriminalvårdare (2010)
Fackförbundet Seko slår på nytt larm om att kriminalvårdarna blir allt mer missnöjda med sin arbetssituation. En av orsakerna är platsbristen för de intagna – men problemet förnekas av regeringen.

Varannan statsanställd mår dåligt (2008)
53 procent av landets 432000 statsanställda anser att de har alldeles för mycket att göra och tvingas till stress. 28 procent har sömnsvårigheter och 32 procent vågar inte framföra kritik. Mest utsatt är ­Statens institutionsstyrelse där 75 procent av de anställda utsattes för våld eller hot det senaste året, följt av kronofogdemyndigheten och kriminalvården.
Kommentar: Statens institutionsstyrelse bedriver individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.

Andra brister hos Kriminalvården:
Hård kritik mot svenska fängelser
Svenska fängelser och häkten får ny hård kritik av Europarådets kommitté mot tortyr och omänsklig behandling. Flyktingar och dömda som hålls isolerade under lång tid är några av de allvarligaste bristerna, enligt kommittén.

Vårdare glömmer låsa dörrar (2010)
Anställda inom kriminalvården begår brott mot interner. Närmare 200 anställda inom kriminalvården har varnats det senaste året och ett fyrtiotal har anmälts till åklagare, skriver Dagens Nyheter. De vanligaste felen är att personalen glömmer att låsa dörrar eller gör dataintrång.
Liknande: "Kriminalvården region öst ser mycket allvarligt på det inträffade", 2007

Fånge fick inte ta emot besök från flickvän
Besök från exfrun borde räcka, tyckte kriminalvården i Malmö, som nekade fångens nya flickvän att besöka honom. Men Förvaltningsrätten ger mannen rätt till umgänge med båda kvinnorna, skriver Metro.

Kirsebergsanstalten kritiseras av JO
Kriminalvården och Kirsebergsanstalten i Malmö får kritik av justitieombudsmannen (JO).  JO riktar allvarlig kritik mot att anstalten brustit i kontrollen av uppgifter som legat till grund för en riskbedömning gällande en intagens permission.



Få får rätt mot Kriminalvården
Fångar som överklagar Kriminalvårdens beslut får nästan aldrig rätt i domstol. I 96 procent av fallen ändras inte besluten visar siffror för 2010, rapporterar Ekot. Av 1 200 mål 2010 ändrades bara 53. Besluten gäller exempelvis permission. Lagen får nu kritik för att vara oklar av Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.  - Det går inte att se vad har jag rätt till och vad har jag inte rätt till, säger han till Ekot.


Krimvårdare får behålla jobbet
En kriminalvårdare i Skaraborg höll en het tändare mot en intagens ben och frågade samtidigt om han skulle brinna. För det har hon åtalats för ofredande alternativt tjänstefel. Nu säger Kriminalvården i ett yttrande till Skaraborgs tingsrätt att kvinnan kommer att få behålla jobbet även om hon döms enligt åtalet, rapporterar P 4 Skaraborg.

Permissioner nära sexoffers hem
Den 41-årige mannen dömdes till två års fängelse för övergrepp mot en minderårig släkting. Ett halvår senare befinner han sig regelbundet nära hennes hem.- Min dotter vill inte gå ut när han är i området, säger flickans pappa.

Häktad släpptes fri av misstag
En 37-årig man, misstänkt för grov misshandel samt för övergrepp i rättssak, släpptes av misstag fri av häktespersonalen i Karlskrona. Nu kräver justitieombudsmannen en förklaring av Kriminalvården.

Fängelsechef åtalas för tjänstefel
En intern vid kriminalanstalten i Karlskrona satt 17 dagar för länge i fängelse. Kriminalvården glömde att räkna av de dagar fången suttit häktad. Efter en överklagan från den intagne togs ärendet upp i personalansvarsnämnden som sedan polisanmälde händelsen. Nu har den dåvarande kriminalvårdschefen i Karlskrona och ytterligare tre anställda åtalats för tjänstefel, rapporterar Sveriges Radio Blekinge.

Begär skadestånd för nakenvisitering
En kvinna, som tvingades klä av sig naken vid ett besök på Tidaholmsfängelset, begär nu skadestånd av Justitiekanslern (JK) för kränkande behandling. Det var när kvinnan skulle besöka sin pojkvän i fängelset som hon tvingades klä av sig inför en tjänsteman. Kvinnan tycker det var integritetskränkande och ifrågasätter varför just hon skulle kroppsvisiteras, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.  Enligt kvinnans ombud har JK tidigare kritiserat kriminalvården för den hör typen av stickprovskontroller där det inte finns någon misstanke om brott, uppger nyhetsprogrammet.

Fångar bombarderar JO med klagomål
Rätten att få äta surströmming. Attitydproblem hos personalen. Det dräller in anmälningar till justitieombudsmannen (JO) från landets fängelser. Trots en minskning på senare tid förväntas över 1 000 klagomål i år.  Hittills i år har JO fått 551 anmälningar som gäller hela Kriminalvården. Motsvarande period förra året var det 745.

JO kritiserar häktens besökstider
Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Kriminalvården för att vissa häkten inte tillåter försvarare träffa sina häktade klienter under kvällstid. Enligt rättegångsbalken får en advokat inte förvägras att besöka en klient i enrum. Det räcker inte att hänvisa till begränsade resurser, menar JO.

Frän JO-kritik mot kvinnofängelse
Justitieombudsmannen (JO) riktar flerfaldigt frän kritik mot Kriminalvården och kvinnofängelset Färingsö för behandlingen av en fånge med diabetes. Fången anmälde fängelset Färingsö, väster om Stockholm, för en lång rad fall av dålig behandling. Hon ska bland annat, trots sin sjukdom som kräver jämnt näringsintag, ha låsts in utan mat och dryck två dagar i rad. Fången anmäler också kraftigt försenad tandvård.
Kommentar: Det senare har även folk på flashback anmärkt.

Homosexuell fånge anmäler kriminalvården
En intagen på en anstalt i Stockholm uppger att han ombetts av fängelsepersonal att tiga om sin sexuella läggning för att inte orsaka problem. När han senare utsattes för hot från andra interner blev han placerad i isoleringscell och därefter förflyttad till en annan anstalt.  Mannen känner sig kränkt för att han inte tillåtits vara sig själv och har nu anmält kriminalvårdsstyrelsen till Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO).


Häktad fick inte ringa döende mormor
Häktet i Göteborg har kritiserats av justitieombudsmannen (JO) sedan en häktad man inte fick ringa till sin mormor som låg inför döden på sjukhuset, rapporterar Sveriges Radio Göteborg. Först fyra dagar senare fick mannen lov att ringa ett samtal, men då var det redan för sent.

Stinkande häktesceller får JO att reagera
Fången möttes av stinkande urin, avföring och blod på väggarna när han tillbringade en natt på Kronobergshäktet i Stockholm, enligt en anmälan till JO. "Förhållanden är oacceptabla", skriver nu JO.

Kritik mot Kriminalvårdens ledning
De anställda inom Kriminalvården tycker inte att den lever upp till målet att minska de intagnas återfall i brott. Det framgår av en undersökning som gjorts inom ramen för en stor utredning där överåklagare Mats Åhlund granskat Kriminalvårdens effektivitet. Bara 28 procent av kriminalvårdsinspektörerna och kriminalvårdarna anser att Kriminalvården lever upp till målet att minska antalet återfall i nya brott.  Enligt utredningen framstår Kriminalvårdens ledning som inkonsekvent och otydlig för de anställda som arbetar nära de intagna på anstalterna.  Endast elva procent av de anställda anser att ledningen planerar för förändringar med god framförhållning och bara 16 procent anser att ledningen visar förtroende för deras kompetens.

Kriminalvården ser över rutiner (2009)
Kriminalvården ser över sina rutiner efter att en 36-årig livstidsdömd man som hade permission misstänks ha mördat sin sambo i centrala Stockholm. Det var i lördags som kvinnan hittades knivhuggen till döds i lägenheten på Kungsholmen i Stockholm. 36-åringen, som är livstidsdömd för ett annat mord och hade permission, greps och anhölls samma dag.

Blandade problem:
Fler barn bor på ett fängelse
Antalet barn som följer med en förälder in i fängelse har ökat de senaste åren, rapporterar TV4 Nyheterna. Barnen följer med i de fall det bedöms som skadligt för dem att separeras från mamman. Enligt Kriminalvården har antalet barn på anstalt ökat under 2000-talet - från fyra barn 2007 till 26 stycken år 2010. De flesta kvinnoanstalter har därför anpassats för att kunna ha barn boende där. Dock finns ingen verksamhet för barn på fängelserna.

Stopp för lån av böcker på häktet
Inlåst i en cell i stort sett dygnet runt - ofta utan tv, tidningar eller radio. Så ser verkligheten ut för den som sitter på häktet, och nu läggs även biblioteksverksamheten på Kronobergshäktet i Stockholm ner. Ett beslut som Kriminalvården får hård kritik för, skriver SVT:s "Kulturnyheterna".

Snarktrött fånge fortsatt sömnstörd
En fånge på Kolmårdenanstalten utanför Norrköping får nej av länsrätten till att få ett enkelrum. Orsaken till vädjan: hans snarkande rumskamrat. 

Kö till fängelserna
Akut platsbrist på häkten och fängelser kan leda till att dömda kan få köa för att avtjäna sina fängelsestraff. Enligt Kriminalvårdens prognoser kommer 1 100 platser att saknas i häkten och anstalter 2013, men redan nu märks platsbristen.  - Ett sätt att klara situationen vore att skapa en kö för att sona sitt straff, säger Lars Nyhlén, generaldirektör för Kriminalvården, till Svenska Dagbladet. I praktiken betyder det några års väntan på fängelseplats.
Kommentar: Ett alternativ som USA gått in på är att vissa fångar släpps ut tidigare, vilket lett till vissa negativa konsekvenser. Den föreslagna planen här är mest absurd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar