söndag 21 april 2013

Korruption och missförhållanden i offentlig verksamhet


Illojal maktanvändning, det förekommer i de allra flesta länder, men i Sverige har vi inte det som ett brott. ... Vi har korruptionsbegreppet istället - det är därför Sverige hamnar så jävla högt på listan. Bara för vi har det snävaste korruptionsbegreppet i hela världen, alltså. Så, det som vi betraktar som korruption i andra länder betraktar vi inte som korruption i vårt eget.
- Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, i JP möter

För något år sedan startades den nya forumdelen Korruption och missförhållanden i offentlig verksamhet på Flashbacks forum. Som namnet antyder diskuteras där frågor om problem med statlig verksamhet, speciellt korruption. Det är en väldigt bra anslagstavla för att få tag på de fall som dykt upp i nationella media samt några ifrån lokalmedia. Men, den är något svåröverskådlig.

För att fixa detta har jag - som en del i planen att hålla koll på alla allmänt accepterade problem med den svenska staten - ögnat igenom alla trådar där och ställt samman (nästan) alla fall som tagits upp. Det jag gjorde var att ta, oftast, den första artikeln som tar upp något problem och la till efterföljande artiklar (om det fanns några).

Jag har haft några funderingar på hur man skulle kunna kategorisera alla fall. Man skulle kunna dela upp alla fall i två breda läger: korruption och dåligt skött verksamhet. Det ger följande uppdelning:

Korruption
  • Felaktiga upphandlingar (och mutor)
  • Höga löner och förmåner
  • Fusk/förskingring
  • Myndighetshandel/svarthandel
Dåligt skött verksamhet
  • Dåliga affärer
  • Maktmissbruk
  • Andra fall av dåligt skött verksamhet
  • Bryta mot sina egna regler
Detta är de mest grundläggande kategorierna, men jag har också två kategorier av fall som jag inte hittade mer information om. Antingen för att det rör sig om fall som bara tas upp i papperstidningar eller för att det bygger på en berättelse från någon på flashback. Sedan har jag en kategori för omtvistade fall och en för misstankar om korruption.
  • Papperstidningar/försvunna bloggar
  • Anekdoter
  • Misstankar om korruption
  • Omtvistat
Slutligen har jag en kategori som tar upp förklaringar till varför korruptionen kan finnas i samhället, och en kategori för fall som inte rör statlig verksamhet.
  • Förklaringar till problem
  • Missförhållanden i andra delar av samhället

Överlag så är jag rätt säker på att de flesta historier som tas upp är sanna och visar på ett problem med dagens stat. Men, några verkar osäkra, som anekdoterna där man bara hör ena sidan; anekdoten om Östersunds tingsrätt är helt opålitlig, men jag tog med den ändå.

Så, här är då (nästan) allt från Flashbacks korruptionsdel till dagens datum. De flesta artiklarna kommer från 2009-2012.

1. Korruption

Felaktiga upphandlingar (och mutor)
Moderata politiker med egna företag fick uppdrag av kommunen utan att behöva konkurrera med andra bolag.  Politikerna tjänade miljoner på de fördelaktiga avtalen - som de slöt med sina partivänner i kommunledningen.
      En annan moderat politiker har sedan tio år tillbaka arrendet för en parkeringsplats. När avtalet utökades 1994, med fler parkeringsplatser och högre taxor, skedde ingen upphandling. Sedan dess har avtalet förlängts fem gånger utan upphandling. Arrendet är 49 000 kronor per år. Bolaget som politikern driver omsatte år 2000 drygt 3 miljoner kronor. Parkeringsavgifterna går oavkortat till politikern.

Misstänkt mutbrott i Malmö
S-politikernas anhöriga fick jobb - i strid med reglerna. En tjänsteman ska ha tagit emot pengar från företag - i utbyte mot gratis praktikanter. Kraftsatsningen mot arbetslöshet, JobbMalmö, har blivit ett polisärende.

Kjell Hultman misstänks för att ha låtit sig bjudas på resor, krogbesök och tagit emot gåvor till ett sammanlagt värde av 350.000 kronor. I gengäld ska han ha godkänt i princip alla de fakturor som Falck skickat till SL, falska som sanna.
      Genom att sätta sin namnteckning under de falska fakturorna såg Kjell Hultman till att Falck fick omkring 10 miljoner kronor. Falck fick därmed betalt för 30.000 väktartimmar som företaget aldrig levererat.
Efterspel: Kjell Hultman dömdes av tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse. (2005)

Tros ha köpt fönster för 400 000
Två före detta chefer vid Göteborgs spårvägar och en byggchef har begärts häktade, misstänkta för grovt bedrägeri. Privata tjänster för miljoner har fakturerats det kommunala bolaget.  En av spårvägscheferna är sedan tidigare misstänkt för att ha attesterat en bluffaktura på 1,2 miljoner kronor. Den andra före detta chefen var under en period mannens tillförordnade chef.
Se även: Veidekke dras in i bedrägerihärvan | Nya bevis mot kvinnlig chef
Efterspel: De flesta fick fängelse

Reportaget allt började med: Byggmästaren köpte tjänstemännen
Genom privata affärer med centralt placerade tjänstemän i Göteborgs kommun har byggmästaren Stefan Allbäck i åratal kunnat sko sig på skattebetalarnas bekostnad. Fakturor har blåsts upp och privata projekt betalats av kommunen trots att flera brevtips varnat om fusket.
      [Allbäcks] firma har bara under åren 2002 till 2005 fått fakturor för fyra miljoner kronor godkända och betalda via en byggingenjör på idrotts- och föreningsförvaltningen, den nyligen pensionerade Sune Larsson.
Se även: Mutornas värld
Efterspel: Endast en fällande dom av sju åtal i denna muthärva i Göteborg.

Tjänstemannen som står som ansvarig för jobbet på Källvindsskolan väljer att erkänna: Drygt 200 000 kronor av fakturan på en takomläggning på Källvindsskolan var i själva verket kostnader för tjänstemannens sommarhus. Tjänstemannen stängs av utan lön. ... Folkbladet visar att Händelö Bygg vid flera tillfällen saltat fakturor till kommunen, bland annat vid ett jobb på en förskola i Åby.

Det lilla lokalt ägda byggföretaget vann upphandlingen. Men ­jobben gick ändå till de stora och dyrare bolagen. Nu har kommunen tvingats betala 1,5 miljoner i skadestånd.

En omförhandling av gällande avtal gör att Falu kommun nu förlängt sitt avtal om drift och underhåll av gator och vägar i kommunen, utan att ny upphandling skett.
Se även: Peab-affären växer
Efterspel: Turerna i Peab-affären ledde till polisanmälningar och uppsägningar | Sparkad toppchef får fem månadslöner

Före detta politiker åtalas för mutbrott
I  går åtalades förra kommunalrådet i Västerås Kent Ryberg (S) och storbyggmästaren Per-Olof Pettersson. Båda misstänks för grovt mutbrott respektive grov bestickning. Bakgrunden är att Kent Ryberg och hans familj betalade 3,4 miljoner kronor för en villa i Bro, väster om Stockholm. Samtidigt hade säljaren kostnader på minst 5,7 miljoner för byggandet av villan samt tomtmarken.
Efterspel: Mutmisstänkta friades

Peabs jättebygge i muthärva
Solnas högste tjänsteman, stadsdirektören Sune Reinhold, har i smyg fått minst 600.000 kronor från bolagen bakom den nya nationalarenan för fotboll. Nu inleder Riksenheten mot korruption en förundersökning för att se om det rör sig om mutor, skriver Dagens Samhälle. Misstankarna rör de pengar som flöt in i Reinholds nystartade konsultbolag mellan slutet av 2007 och den sista december 2008. I minst två års tid har stadsdirektören i smyg fått betalt för diverse konsultuppdrag på fritiden.
Efterspel: Endast Sune Reinhold blev dömd i affären och då för att ha fakturerat ca 400,000 kronor. Domen blev villkorligt och 105,000 kronor i dagsböter.

Jävig Sida-chef får ingen påföljd
En hög chef på biståndsmyndigheten Sida har missbrukat sin ställning och anställt sin son samt köpt tjänster av sina vänner. Han har tagit inköpsbeslut för över 22 miljoner kronor. Men Sida-chefen klarar sig undan påföljd.
       Sida har även haft planer på att driva saken till åtal.  – Vi har haft kontakt med åklagare. Bedömningen var att med det vi hade fanns ingen anledning att gå till åtal. Det finns en lag om offentlig anställning som definerar vad som är tjänstefel, den håller vi oss till. Det fanns inget brottsligt i det här.
Se även: Sida-chef utreds för korruption

Stor mututredning skakar Kriminalvården (2010)
  – Jag känner inte till någon annan misstanke om mutbrott inom statlig förvaltning i den här storleksordningen, säger överåklagare Gunnar Stetler. ... Enligt Gunnar Stetler misstänks mannen [Rolf Swensson] ha tagit emot belopp med ”sex nollor”, alltså mer än en miljon kronor. Han vill inte berätta exakt varför pengarna skulle ha betalats.
Se även: Kriminalvården varnades redan 2007 (senare - redan 2006) av Riksrevisionen att deras upphandlingar inte gick rätt till. |  Några anklagelser. | Generaldirektör Nylén klandras för stora extrakostnader | Den mutmisstänkte skötte fängelseprojekteringar helt ensam. | 310 miljoner åt skogen | Riksrevisionen: Nylén bäddade för en muthärva  (21/7) - Lars Nyléns förordnande förlängs (16/09) |  Polisen: Så mutades  toppchefen | Lars Nylén får nytt uppdrag (26/5 2011) | En berättelse om offentliganställde Rolf Swensson | Muthärva större än befarat (2011-07) | Ingen ände på krimmuthärvan (2012-02) | Rolf Swensson tog kanske 25 miljoner i mutor | Halv miljard i ekonomisk skada för svenska staten
Höga löner och förmåner
SL-chefer reser i business class på flyget, bor på femstjärniga hotell och deltar i konferenser med mycket fritid och lite arbete. Skattebetalarna får sponsra dyra krognotor med mängder av alkohol och fina presenter.
Efterspel: VD:n för SL, Gunnar Schön, döms till en villkorlig dom och att betala 26 000 kronor för att ha köpt en mobil åt sin dotter för 1 632 kr, vilket SL fick betala. (2003)

Tjänstemän lever lyxliv för dina pengar (Ap-fonderna)
De är statliga tjänstemän – men har villkor som andra offentligt anställda bara kan drömma om. Många tjänar mer än statsministern, får gräddfil i vården och erbjuds städhjälp hemma. DN:s granskning visar att tjänstemännen åker på dyra konferensresor, köper alkohol på skattebetalarnas bekostnad och arrangerar fester i strid med skattereglerna.
Se även: Några av deras förmåner. | En på flashback säger att de även har lyxlägenheter i Åre.
Kommentar: "Många år har de inte ens lyckats bättre [med investeringarna] än värdepappersmarknaden i genomsnitt om man räknar in kostnaderna." Tyvärr säger inte DN om de överlag är bättre eller sämre, eller vilken värdepappersmarknad de pratar om; aktier ger i regel högre avkastning än obligationer, exempelvis. Och eftersom det finns ett mycket billigare sätt att investera än förvaltade fonder är frågan om inte större delen av deras kostnader på 700 miljoner är helt bortslösade.

Norrporten kritiseras för slösaktighet med folkets pensionspengar
Höga löner, dyra personalresor och lyxiga bilar. I kväll sänder SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage om fastighetsbolaget Norrportens sätt att hantera svenskarnas pensionspengar.
Se även: Norrporten verkar hantera pengarna någorlunda väl. | Norrportens eget uttalande.
Kommentar: Folket på Flashback diskuterar om detta beteende är klandervärt eller inte. På ett sätt kan man se det som att det är värt pengarna, för pensionärerna får ju tillbaka pengarna - ordentligt med ränta. På ett annat sätt kan man se det som att som statligt ägt bolag borde de följa statens regler. Jag ser det som att skattebetalarna tvingas att investera på det här sättet och i brist på att få gå ur systemet har man rätt att vilja att staten enbart anlitar billig personal för att ordna pensionspengarna.
Uppdaterad kommentar: Om man kollar på deras årsredovisning för 2013 (s. 3) så verkar det som om deras egen avkastning de senaste fem åren varit -3,4%, 0,1%, 20,6% 5,3% och 14,9%. På dessa fem år har de fått en hundring att växa till 141 kronor. Och det är vad företaget får, om de investerar pensionspengarna som en tjänst lär de få något mindre. Om staten istället bara köpt aktieindexfonder i Sverige under samma period så hade de fått 140 kronor. Det verkar som om även det här företaget inte kan slå marknaden vad gäller investeringar.

Efter valet 2006 trappade ­Göran Holm ner, lämnade uppdraget som ordförande i kommunstyrelsen. Men i kommunfullmäktige är det Holm som svingar ordförande­klubban – därav borgmästartiteln. Holm är också plankommunalråd.  För dessa båda uppdrag, motsvarande en deltidstjänst på 37 procent, får Holm i år 470 400 kronor i arvode från kommunen.
       Trots rejäla inkomster från annat håll har Holm alltsedan valet 2006 kvitterat ut sammanlagt närmare 2 miljoner kronor i pension från Vellinge kommun.  Visstidspensionen är till för att politiker som lämnar sina uppdrag skall ha en försörjning tills de hittat ett nytt jobb eller gått i ålderspension. Det normala är att visstidspensionen kvittas mot andra inkomster. Men den möjligheten har Vellinge kommun avtalat bort.

Kommundirektör får både lön och pension
Stadsbyggnadsdirektören Lars Ivarsson fick ett guldkantat pensionsavtal när han slutade jobba vid 60 års ålder. Nästa dag var han tillbaka på ett deltidsjobb. Nu får han 87 000 kronor i månaden.

SJ-chefen får dubbla ersättningar
SVT granskar Samtidigt som SJ brottas med enorma problem visar SVT:s granskning att SJ-styrelsens ordförande Jan Sundling får ersättningar som bryter mot statens regelverk.
      Man kan undra hur mycket tid Sundling har för att sköta våra tåg, när han samtidigt har fem andra styrelseuppdrag, plus en halvtid på regeringskansliet. Själv säger han till SVT att det ändå blir mycket fritid. Jobbar bara 2-3 dagar i veckan  – Jag jobbar två kanske tre dagar i veckan i snitt.
Se även: Fd statssekreterare får dubbla ersättningar | Sundling är en hycklare | SJ:s ordförande lämnar näringsdepartementet

De lägger miljoner på vin och middagar (Tillväxtverket)
Exklusiva slottsvistelser, middagar, vinprovning och spa – allt på skattebetalarnas bekostnad. Tillväxtverket har sedan 2010 konsekvent brutit mot sina egna regler för intern representation. | Så spenderade tillväxtverket 7 miljoner på slottshotell, middagar och spa under två och ett halvt år.
Se även: Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet försvarar firmafesten på Grand Hôtel: "Vi tog in flera offerter och det här var faktiskt det billigaste alternativet".
Efterspel: Generaldirektören, Christina Lugnet, sades först ha avskedats men det innebar bara en omplacering, till att bli gruvbyråkrat. Hon behåller bibehållen lön i åtminstone tre år, 91,000 kr/månaden.

Verket för innovationssystem (Vinnova) - "Lööf fick inte veta sanningen"
Dagens Nyheter har sedan en tid tillbaka granskat även Vinnovas kostnader för representation och interna seminarier. I detta fall har vi granskat ett urval av verifikaten och precis som på Tillväxtverket visar granskningen att stora summor läggs på slotts- och herrgårdsvistelser. I fjol spenderade Vinnova med 200 anställda 450 000 kronor på intern representation och ytterligare 2,8 miljoner på interna konferenser.  Av stickproven framgår att de interna riktlinjerna för representationskostnader överskrids.

Festfixaren fick en kvarts miljon – varje månad
Stiftelsen för strategisk forskning har de senaste åren festat upp flera miljoner kronor av pengar avsedda för forskning. På tre år har festfixaren Micael Bindefeld fått 9,3 miljoner kronor. När stiftelsen fyllde 15 år kostade festen över två miljoner.
Se även: De försvunna kvittona visar: Så festade stiftelsen upp miljonerna
Efterspel: Direktören och ordföranden för stiftelsen avgick självmant.

Här höll Säpo sin hemliga Bondfest
Kasinoinredning, galamiddag, storbandsorkester och komiker. Säkerhetspolisen festade som James Bond – för 5,3 miljoner kronor. Men ingen upphandling gjordes och Säpo krävde felaktigt tillbaka stora belopp i moms.
Efterspel: Ask sätter stopp för granskning av Säpo | Säpo slipper få Bondfest granskad

Festade för 103 000 – av statens pengar
När Stiftelsen för Kunskaps- och kompetensutvecklings vd Madelene Sandström fyllde 50 år bjöd hon på fest – för pengar menade för forskning. 103 745 kronor landade notan på, och då ingick underhållning av bland annat skådespelaren Peder Falk.

De här landstingen betalade för strippor
I september träffades 400 undersköterskor och läkarsekreterare i Karlstad för en konferens.  I samband med middagen hyrdes manliga showdansare, varav två är läkare, in som underhållning.  Prislappen på 10 000 kronor fick skattebetalarna stå för, avslöjar Expressen på fredagen.  Expressen.se har listan på de landsting som var med och betalade.

Fusk (olagligt nyttjande av skattemedel)
Få vet ännu hur det exakt gick till när sopberget på återvinningscentralen Kvitten byggdes upp. En konsultfirma har gått igenom turerna i en utredning som Sevab har valt att sekretessbelägga och åklagaren har inlett en förundersökning. Det juridiska ansvaret återstår att reda ut.
Kommentar: Det verkar som om driftschefen sålt uttrymme på stället i sitt eget företags namn och inte i SEBAB:s, vilket ledde till att det fanns för mycket sopor där och som kostar 30 miljoner att bli av med.

En chef i Örebro kommun blev i sitt tidigare jobb, inom offentliga sektorn, åtalad för att ha använt ett bensinkort för egna inköp. Nu har tingsrätten i den kommunen dömt honom för grov trolöshet mot huvudman. Relaterat  Straffet blir villkorlig dom och 34 000 kronor i böter. Han ska också betala skadestånd på 115 000 kronor till förre arbetsgivaren.

Söderhamnspolitikern Greger Ljunggren (M) betalade ut miljoner i assistansersättning till sina egna söner, samtidigt som de arbetade och studerade på helt andra orter. Anklagelserna om bidragsfusk har nu fått honom att ta timeout från politiken.

Storumans kommun ser allvarligt på att två skolanställda använde ett kommunalt kontokort för att gå på strippklubb och bordell under ett skolläger i Alperna. I inträdet 200 euro ingick mat och dryck serverad av lättklädda kvinnor. Kontokortet användes för ytterligare 9 000 kronor på bordellen i Innsbruck, enligt TV4 Nyheterna Umeå som har granskat kommunens kvitton. Händelsen utspelade sig i september i fjol.
Kommentar: Är kanske inte fusk då de båda säger sig ha insett misstaget att betala med kommunens kort dagen efter och betalade tillbaka.

Statssekreterare Jasenko Selimovic (FP) lät felaktigt skattebetalarna stå för ett 20-tal resor.  Det hela upptäcktes när regeringskansliet granskade hans reseräkningar.  Nu har en faktura på 100 000 kronor skickats till Folkpartiet.

Den kritiserade och avstängde skolchefen i Marks kommun har brutit mot reglerna så grovt att han bör avskedas. Det framgår av den utredning av hans ledarskap som nu är klar. Efter en rad övertramp under många års tid är förtroendet förbrukat, anser utredarna. Det handlar jäv, lögner och andra brott mot de regler som gäller i kommunen. Till exempel har han skaffat jobb inom skolan till egna och närståendes barn.
      Skolchefen har bland annat attesterat fakturor åt en närstående samtidigt som han har haft ett förhållande med henne. Han har också godkänt en resa åt samma person till en IT-mässa i London som han själv deltog i.

En rektor i Mark lät kommunen betala bastupanelen när han byggde om hemma. Nu blir han både arbetslös och polisanmäld. Fifflet avslöjades efter ett anonymt tips till en kommunal revisor. Fakturan på 1 900 kronor hittades efter granskning av samtliga fakturor, som rektorn har attesterat det senaste året. Efter avslöjandet valde rektorn att sluta självmant och gjorde sin sista arbetsdag i torsdags. Han får inget avgångsvederlag och måste också betala tillbaka fakturabeloppet på 1 900 kronor.

Helsingborgs stad trodde att det var en av världens största investmentbanker som köpte Nicolaiskolan hösten 2005. Först sju år senare förstod man att fastighetschefens uppgifter om köparen inte varit sanna.  I dag kan vi avslöja hur det hela gick till när stadens ledande tjänstemän och politiker lurades av sin egen tjänsteman - Kärnfastigheters dåvarande chef Lars Nymberg. Alla trodde att finansjätten Morgan Stanley köpte skolan men i själva verket var det ett litet privat bolag i Luxemburg. Som snabbt sålde vidare med god förtjänst. Nic såldes utan att det fanns någon värdering och utan att några formella anbud togs in.

Tornet vid Bergaliden såldes 2004 för 25 miljoner kronor. Även den affären styrdes av Lars Nymberg som såg till att Mats Carlson fick del av mäklararvodet.

Myndighetshandel/svarthandel
Knarkläkare ska utredas
En läkare på en vårdcentral i Medelpad har anmälts. Det handlar om narkotikaklassade läkemedel samt morfin och beroendeframkallande sömnmedel. Flera olika patienter ska ha tagit emot läkemedlen under flera års tid. Flera av dem är mellan 20 och 25 år gamla.
Se även: Begäran om granskning till Socialstyrelsen.
Kommentar: Morfin är narkotikaklassat.

Läkare anmäld: Stor förskrivning av Citodon
Apoteket i Sveg har anmält en läkare till Socialstyrelsen för ovanligt stor förskrivning av den narkotikaklassade medicinen Citodon. Personal på apoteket i Sveg har reagerat på den stora förskrivningen av Citodon och fört manuella noteringar om frekvensen och vill nu att Socialstyrelsen granskar ärendet. Apoteket har anmält läkaren som även tjänstgör i Göteborg.

Uppehållstillstånd såldes till asylsökande
Två personer på migrationsverket i Malmö greps i morse misstänkta för att ha sålt så kallade uppehållsrätter till ett tiotal personer från Afrika och Mellanöstern.  Tjänstemännen ska ha tagit emot mellan 50 000 och 100 000 kronor i mutor. De är nu misstänkta för grovt mutbrott, rapporterar SVT:s Sydnytt.
Se även: Arbetstillstånd köptes genom arbetsgivare | Tjänade 25 miljoner på nya regler | Två häktade i migrationsmål |

Flera kända personer ska ha mutat till sig attraktiva hyreslägenheter i Stockholms innerstad. Spindeln i nätet: en tjänsteman vid skatteverket som har manipulerat adresser i folkbokföringen.

2. Dåligt skött verksamhet

Dåliga affärer
Konsult fick köpa campingplats för underpris
Campingen i Kristinehamn utökades och rustades upp för nio miljoner kronor, på inrådan av en konsult. Sen fick konsulten själv köpa campingplatsen – för fem miljoner kronor.
Efterspel: Kristinehamn kommun anmäldes och statens domstolar hävdar att de inte gjorde något fel.

Läkare gjorde jätteklipp på avknoppad vårdcentral
2007 såldes landstingsdrivna Serafen till vårdcentralens egna läkare. De betalade 694.500 kronor. Nu har Serafen sålts vidare. Enligt säkra källor har nya ägaren Capio – som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax – betalat minst 20 miljoner.
Se även: Det borgerliga styret i Stockholm sålde ungefär samtidigt ut fyra andra vårdcentraler vilka ganska säkerligen också såldes till gigantiska underpriser, minst sju miljoner. | Dåvarande finanslandstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen, Chris Heister (M), kommenterade försäljningen: "Nu fyra år senare kan alla vara efterkloka och det finns säkert saker som kunde ha gjorts bättre". Det gick dock även att vara klok på förhand.

Tjänsteman gjorde affär med kompis på oljebolaget
Skattebetalarna kan ha gått miste om hundratals miljoner kronor när Göteborg Energi bytte bort tre bergrum i hamnen. Den dåvarande vd:n för det oljelagringsbolag som drog vinstlotten har starka kopplingar till en tjänsteman med en betydande roll i affären. ...
- Om man skulle vara relativt försiktig i en sådan värdering skulle jag bedöma nånstans mellan 70 och 100 miljoner, säger Jonas Westerlind, som har 17 års erfarenhet av oljelagring. Jonas Westerlind bedömer att anläggningen som Göteborg Energi fick är värd maximalt en femtedel. Ytterligare en expert Uppdrag granskning anlitat, holländaren Mike van Croonenburg med 25 års branscherfarenhet, har gjort en uppskattning av marknadspriset av bergrummen. Han skulle utan problem kunna hitta fem-sex tänkbara köpare, trots det höga priset:
- Jag skulle säga minst 30 miljoner euro.
30 miljoner euro?
- Ja, minst, säger Mike van Croonenburg.

Kommunen agerar bank - bryter mot lagen
Söderköpings kommun har sedan 2010 lånat ut 4,7 miljoner kronor till Sankt Anna Fisk AB - trots att det strider mot kommunallagen. - Vi ser det som en del i vår skärgårdsutveckling, säger Magnus Berge (C), kommunstyrelsens ordförande i Söderköping.
- Det här är inte det enda EU-projektet som vi agerat bank åt. Jag skulle gissa att under min ordförandetid, sedan 2007, så har vi lånat ut pengar till 15 sådana ärenden, säger Magnus Berge.
Se även: Sankt Anna Fisk AB försökte odla abborre, något som visst var omöjligt.

Hård kritik mot dyra vägbyggen
Svenska vägbyggen blir mycket dyrare än nödvändigt, därför att Trafikverket inte har koll på kostnaderna. Därmed används också skattepengar på ett felaktigt sätt. Kritiken kommer från Riksrevisionen, som granskat väginvesteringarna och nu rekommenderar Trafikverket att förbättra sina metoder. Revisorerna konstaterar bland annat att mellan 2000 och 2009 ökade priserna i vägbranschen med 20 procentenheter mer än i övriga ekonomin.

Solna stad anlitade fuskande byggbolag
Under flera års tid har Solna stad, i strid med sina egna regler, anlitat byggbolag som inte har betalat skatt och arbetsgivaravgift. Det avslöjade Svt:s Uppdrag granskning igår.  Programmet har granskat tre bolag som bland annat har utfört arbeten för förskolor och skolor i Solna. I flera fall har kommunen utan att kontrollera fakturorna, betalat för arbeten som inte har gjorts. Totalt har de tre bolagen fått 7,5 miljoner kronor av Solna stad. 

Spårvagnarna rostar sönder
De italienska spårvagnarna i Göteborg håller på att rosta sönder. Fem har redan tagits ur trafik, många fler kan stoppas inom kort. Det är oklart hur skadorna skall åtgärdas och vem som skall betala.
Se även: GP:s artikelserie Spårvagnsupphandlingen | 40 vagnar tas ur trafik på grund av rostFortfarande ingen lösning på rostproblemen | "[Upphandlingsdokumenten] är bara rappakalja" | Visselblåsare: "Politikerna visste" | Spårvagnarna rostiga redan på fabriken

Maktmissbruk
Teliasonera i hemligt samarbete med diktaturer
Svenska telejätten Teliasonera samarbetar i hemlighet med säkerhetstjänster i några av världens hårdaste diktaturer. Via mobiloperatörerna kontrollerar regimerna sina egna medborgare – och tystar de kritiska röster som kan spåras.
Kommentar: TeliaSonera ägs, i skrivande stund, till 37% av svenska staten och de är den enskilt största ägaren i företaget - efter de kommer finska staten med 14% och Capital Group Funds.
Se även: Detta har hänt

Kommunchef dömd för grundlagsbrott 
En före detta kommunal förvaltningschef i Skåne döms till 60 dagsböter för brott mot det så kallade efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen.

Socialtjänsten överklagar friskoledom
Förvaltningsrätten gav en pojke i Gävle rätt att gå på friskolan Magelungen för barn med särskilda behov. Men socialtjänsten överklagar nu ärendet till kammarrätten. Den 14-åriga pojken mår psykiskt dåligt, har ett utåt- agerande beteende och försätter sig själv i farliga situationer.  Hans skolgång fungerar inte trots stödinsatser och skolans rektor delar föräldrarnas uppfattning om att det bästa för pojken vore att få börja på Magelungen. Det anser även läkare på Barn- och ungdomspsyk (BUP).
      Men socialtjänsten i Gävle tycker att pojkens behov kan tillgodoses genom familjebehandlare via socialtjänstens öppenvård i stället, i kombination med befintlig skola.  Pojken vann mot kommunen i förvaltningsrätten och fick rätt till bistånd i form av behandling och skolgång på Magelungen. Men nu överklagar socialtjänsten till kammarrätten och vill att beslutet rivs upp. – Vi har byggt upp egna öppenvårdsinsatser för att kunna ge ungdomar det stöd som de behöver. Köper externa tjänster gör vi när vi inte klarar oss på egen hand, säger Lars Lodin, enhetschef vid socialtjänstens familjeenhet, som i övrigt inte vill kommentera det enskilda fallet.

Parkeringsvakter i Malmö saknar förtroende för ledningen efter att cheferna strök böter för en partikollega.  – Reglerna är glasklara. En vakt kan aldrig beordras att stryka en parkeringsbot, säger en parkeringsvakt till Sydsvenskan.

[E]n av Sveriges mäktigaste politiker, Malmös starke man Ilmar Reepalu (S), ringde och krävde att inte få bli kritiserad. På redaktionen reagerade man genom att omedelbart lyda.
      Bakgrunden var att Fredrik Segerfeldt skrivit en kolumn som SVT Debatt publicerat på svt.se, där han gav exempel på hur Malmö Stad gett lukrativa kontrakt till en liten krets av Reepalus vänner. Anklagelsen gällde att Malmö präglas av en korruptionskultur med Reepalu som spindeln i nätet.

Socialnämnd vägrade låta pappa träffa dotter
Pappan fick träffa sin dotter om socialtjänsten deltog. Men Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd i Stockholm vägrade följa tingsrättens dom. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) allvarligt kritik mot nämndens agerande.

15 åring nekades hjälp, Tilläts dö ensam i fosterhem
Donia Hassan blev 15 år. Hon dog häromnatten efter att ha insjuknat i körtelfeber. En virusinfektion som kan göra en rejält sjuk, men som normalt inte är dödlig. Donia som var kidnappad från sin familj av den svenska staten och placerad mot sin och familjens vilja i ett fosterhem fick ingen vård. Hon nekades både internet och mobiltelefon, och kunde därför inte larma själv. Hon nekades även besök av sin familj.
Se även: Donia 15 dog av lunginflammation – vems är ansvaret: "Simrishamn har inte gjort fel. Attendo har inte gjort fel och Familjehemmet har inte gjort fel.  Nej det måste ju vara barnets fel helt klart att hon dog 15 år gammal i en sjukdom där vare sig äldre eller andra tungt sjuka där längre i om de kommer under behandling."
Efterspel: Ung flicka dog – kommunen kritiseras | Myndigheter skuld till 15 åriga Donias död

Andra fall av dåligt skött verksamhet
Myndigheterna vill inte längre skydda Lena
När Lena togs in efter överfallet satt kniven kvar i vänstra ansiktshalvan där den fastnat i käkbenet.  Bilden på Lena togs på sjukhus för 18 år sedan efter ex-mannens mordförsök. Sedan dess har hon levt på hemlig adress, med så kallad kvarskrivning. Nu vill skattemyndigheten ta bort skyddet. – Min ex-man har svurit på att döda mig, säger Lena som känner tryggheten raseras.

Läkare på SÄS "risk för patienter"
Södra Älvsborgs sjukhus har anmält en ST-läkare till Socialstyrelsen, då de anser att han är en fara för patienterna. Läkaren har arbetat på bland annat medicinkliniken, men haft så svåra samarbetsproblem framförallt med kvinnliga anställda att sjukhuset inte vill ha honom kvar. Personalchefen Jan Börjesson skriver att ST-läkarens kvinnliga handledare inte vågade vara ensam med honom, och ett "oförsvarligt stort" antal patienter vill inte träffa honom.

Omyndigförklarad blev nämndeman
Tingsrätten omyndigförklarade den socialdemokratiske fritidspolitikern. Trots det dök han två år senare upp som nämndeman vid samma domstol.  Den misstaget kan betyda att sex rättegångar måste gå i repris.

Borta: 28 miljoner
Expressen kan i dag avslöja att nästan 28 miljoner kronor försvunnit genom misstänkt grov ekonomisk brottslighet när Söderledstunneln renoverades i fjol.  En chef på Stockholms stad är avstängd från sin tjänst och två företagare i Mellansverige har delgivits misstanke om grovt bedrägeri och skattebrott.
Se även: Chef sparkas efter miljonsvindel

Kårandan stark inom polisen
Och kollegor är ovilliga att anmäla varandra – om det gäller brott inom tjänsten.  – Man ser lindrigare på att en polis använder för mycket våld mot en utslagen man, än om han skulle ta mannens plånbok, säger Rolf Granér, lektor i polisvetenskap.
Se även: Brutus sköts av polis/Fakta i fallet

Förskollärare tejpade igen barnens munnar
De små barnen på förskolan var högljudda.  Då tejpade förskolläraren igen munnen på fyra barn.  – Det handlar om kränkning och misshandel. Vi kan knappt fatta att det har hänt, säger Sussie Pettersson och Sandra Börjesson, mammor till två pojkar som tejpades.
Se även: Artikeln tar även upp liknande fall. | Rektor: "Fel att informera föräldrar"

När alla sviker
Beskrivning från Flashback: "Såg precis inslaget från kalla fakta om det två tonårstjejerna som blivit misshandlade av sin pappa och hotade av sina kusiner. Hur det blivit inlåsta i hemmet, inte fick träffa kompisar och blev slagna och sparkade om det gjort något som pappa ansåg var olämpligt.
      Flickorna flydde då och kontaktade då socialtjänsten och behövde hjälp. Socialtjänsten ansåg att det var bra för flickorna att komma hem igen då pappan saknade flickorna. Polisen gjorde en riskbedömning om flickorna var i riskzonen för mer våld m.m och det ansåg att flickorna inte skulle hem till pappan igen. Socialtjänsten tänkte annorlunda och svek dom...."
Efterspel: Törebodaflickor får hjälp

Varför fick morfar fortsätta våldta mig?
Hennes vardag bestod av övergrepp och trots att myndigheterna visste var det ingen som gjorde något. Nu, 40 år senare får Jeanette äntligen svar från sin barnpsykolog.
Se även: Sammfattning på Flashback av herbsngarlic.

Jönköpings kommun köper strippklubben
Jönköpings kommun köper fastigheten där strippklubben Musfällan i Barnarp ligger. Nu ska hela verksamheten läggas ner och fastigheten rivas.
Se även: Strippklubb öppnar igen - 3,1 miljoner kr senare

Boråsfödd behövde sjukersättning - fick svaret att han inte var svensk
När Staffan Dahlbäck behövde sjukersättning från Försäkringskassan fick han höra att han inte var svensk medborgare. ... Inte heller det faktum att han sedan många år tillbaka arbetat och betalat skatt här, att han kunde visa att han var folkbokförd i Sverige och att han hade ett personbevis som sa samma sak, imponerade på Försäkringskassa.

F-kassan: Du behöver ingen hjälp
Assistansen för Marcus, 32, dras ner – från 126 timmar i veckan till 10. Tänk om myndigheterna bestämde hur många ­sekunder du fick gå på toa per dag.  Det har just hänt Marcus Kuningas, 32, från ­Höganäs.  Uträkningarna ligger till grund för beslutet att dra in hans personliga assistans.

Skolchefen: De gjorde allt för att dölja mobbningen
Barnen på förskolan kallades för ”tjockis”, ”gris” och ”bortskämda unge” av personalen. Nu får åtta anställda lämna sina jobb. Hur länge mobbningen har pågått kan ingen svara på.
      Efter larm om att arbetsmiljön på Stensötans förskola i Nacka var infekterad tillsatte kommunen en utredning. Det visade sig att både barn och vuxna utsätts för mobbning, kränkningar och rasistiska påhopp. Nu övergår utredningen i handling när åtta barnskötare tvingas gå med omedelbar verkan.

Skolinspektionen överväger granskning av Oxievångsskolan
Skolinspektionen överväger nu att inleda en granskning av Oxievångsskolan i Malmö efter våldtäktsförsöket mot en 13-årig flicka den 21 januari i år. Uttalandet kommer efter Fria Tiders artikel igår om att den utsatta 13-åriga flickan hotats av de killar som våldtagit henne, utan att skolan ingrep.

Barn slår skolpersonal, skolpersonal slår larm
Sparkar, slag med bandyklubba och personal som behöver läkarvård, det är just nu verkligheten på Munkedalsskolan där elever mellan 6 och 12 år går. Nu vädjar personalen om hjälp från politikerna. ... Ingen i personalen vill ställa upp på en intervju och 20 minuter försenad till en avtalad tid så vägrar till slut även skolans rektor **** att medverka i det här inslaget.
Se även: Kommunen kommer inte hjälpa Munkedalsskolan |

Kommunen röjde hotade kvinnor
Utvecklingsnämnden avslöjade kvinnornas hemliga personuppgifter för de familjemedlemmar som de skulle skyddas från. På ett år har det skett vid minst två tillfällen.  Fallet som inträffade senast ... rör en 18-årig flicka som på grund av hedersproblematik behövde skydd från sin egen familj. En åtgärd var att ge henne ett nytt namn. Men i ett brev om försörjningsstöd som skickades hem till hennes familj fanns det nya namnet med. Det andra fallet, från november förra året, rör en kvinna som bodde på en kvinnojour. Nämnden skickade ett brev till hennes före detta partner där den nya, hemliga adressen framgick.

Missbrukande läkare sparkad i Norge, anställd i Sverige, sedan sparkad igen
En läkare som sedan i somras arbetat inom psykiatriska öppenvården i landstinget Gävleborg har fått sparken för narkotikamissbruk. Läkaren har tidigare arbetat i Norge där han blivit av med sin läkarlegitimation av samma anledning och misstänks även för att ha förgripit sig sexuellt på en kvinnlig patient.  Enligt Söderhamns Kuriren har mannen fråntagits sin läkarlegitimation en gång tidigare även i Sverige, år 1994.

Avstängda efter kritiskt brev
Atbin Kyan, skyddsombud på ett LSS-boende, skrev ett kritiskt brev till Partille kommun. Efter det stängdes han och kollegan Iraj Yekerusta av från sina arbetsplatser. I dag anordnas en demonstration för deras skull.  I brevet kritiseras kommunens chefspolicy. Atbin Kyan skriver bland annat att vård- och omsorgsförvaltningen kör med svågerpolitik och beter sig korrupt. Enligt honom handlar det om en långtgående konflikt med en tidigare chef som genom sitt nya uppdrag inom samma förvaltning skapar oro i personalgruppen genom sin fortsatta närvaro.
Se även: Kommunen säger att avskedningen beror på andra saker.

Sandra snittades utan bedövning
"Som en tortyrfilm" Förstföderskan Sandra Holgersson fick kejsarsnitt utan bedövning på Nyköpings lasarett. Efter massiv intern kritik är nu den ansvariga läkaren avstängd i väntan på att Socialstyrelsen ska granska fallet. Narkosläkaren sa att de skulle invänta bedövningen, men då sa den andra läkaren: "Nej, vi hinner inte". Sen skar hon. ...
      [E]tt så kallat nyptest som görs inför operationen visade att hon inte var bedövad. Ändå genomfördes kejsarsnittet.  - Det går inte att beskriva. Min enda tanke var att det känns som tortyr... som en tortyrfilm. Jag tänkte inte på att jag skulle få barn, jag tänkte bara på hur hemskt det var. Allting kändes overkligt runtomkring. Några som jobbade där frågade om det verkligen skulle vara så här. Jag låg bara skrek och grät och min man satt bredvid och grät han också.

Den svenska psykvården är fan ett skämt
På tre månader har jag alltså varit på fyra olika ställen och jag är på väg till det femte nu. Jag räknar kallt med att inte få hjälp på den här sidan jul. Så gott det går kämpar jag på med skolan, ser till att inte kugga tentorna men det är också allt jag orkar. Jag vill inte bli sjukskriven, jag vill inte få några förmåner som någon annan student inte har men däremot så vill jag träffa en psykolog och få den hjälp jag behöver för att leva ett värdigt liv.
Se även: Aftonbladets granskning av psykvården
Frågades ut om sin homosexualitet
En manlig dramapedagog med homosexuell läggning fick inte jobb på Mötesplats Ljungdala. Joakim Håkansson-Leo hade anställts av Kulturskolan Hässleholm på fyrtio procent – men när mötesplatsen skulle säga sitt om resterande tjänstegrad gick tjänsten istället till en kvinna med lägre utbildning. Föreståndaren var enligt Joakim orolig över hur invandrarna på Mötesplats Ljungdala skulle bemöta en bög.
Se även: RFSU kritiserar kommunens agerande

Vårdare hånade demenssjuk
Händelsen inträffade när den dementsjuka kvinnan skulle besöka toaletten, vilket hon upplevde som otäckt och obehagligt.  Kvinnan ska ha sparkat och skrikit åt personalen på äldreboendet i Norrköping. Då tar sköterskan tag i kvinnans överarmar och höll fast henne. Strax därefter ska sköterskan också ha tagit en handduk och viftat med framför kvinnans ansikte och hånskrattat åt henne. En ny vårdare på äldreboendet ser hur den äldre kvinnan ser skräckslagen ut. I sin anmälan till länsstyrelsen berättar vårdaren hur chockad hon blev över kollegans agerande.
Se även: Personal hånar demenssjuka på boende

Missnöjet med ledningen stort bland poliserna
Det finns ett stort internt misstroende mot rikspolischefen Bengt Svenson och hans kolleger i den högsta polisledningen. Fyra av tio medarbetare har inget eller lågt förtroende, visar en undersökning från Rikspolisstyrelsen.

Arbetsmiljöverket: ”Psykiatrin borde ha anmält branden”
I maj larmade anställda inom SU:s psykosverksamhet att ledningen lät bli att anmäla allvarliga incidenter till Arbetsmiljöverket. En sådan incident var en brand. Arbetsmiljöverket har nu granskat händelsen och menar att arbetsgivaren borde ha gjort en anmälan.

Allt fler poliser anmäls för dataintrång
Antalet polisanställda som anmäls för dataintrång har ökat. Bara under hösten har cirka 15 poliser i veckan polisanmälts för att ha gjort olagliga sökningar i polisens olika register, bland annat i misstankeregistret som visar om man är misstänkt för brott.
      – Om du får reda på att du är misstänkt för ett brott så får du ju ett försprång i utredningen. Och kanske kan du då skaffa dig ett alibi eller förbereda dig så att du svarar bättre än vad du kanske skulle ha gjort, säger åklagare Lars Göransson vid Riksenheten för polismål.

Glada Hudik-ledaren delar landet
Pär Johansson tjänar miljontals kronor på Glada Hudik-teatern.  De utvecklingsstörda bara 920 kronor.  Uppdrag gransknings porträtt av Pär Johansson delar nu Sverige i två läger – för och emot.

Anställd hade sex med vårdtagare
En person som arbetar på socialkontoret misstänks ha haft sex med en eller flera personer som sökt eller fått hjälp. Tre anmälningar enligt lex Sarah riktas mot den anställda. Aktuell chef vill inte kommentera saken eftersom utredning pågår.  ”Det är undertecknads uppfattning att relationen inte varit på ömsesidig grund utan är att betrakta som sexuellt utnyttjande av en person som (NN) varit i beroendeställning till.” Så avslutas en av de tre rapporter enligt lex Sarah som lämnats in till Bromölla kommun.
Se även: Anmälningarna | Hade sex med klienter – varslad om avsked
Bryta mot sina egna regler
Ge ut alkoholtillstånd utan (statlig) grund
"Genom att inte följa sina egna alkholpolitiska riktlinjer undergräver kommunen förtroendet för en rättvis och förutsebar tillståndsgivning. För detta förtjänar kommunen kritik."
  Utdrag ur länsstyrelsens tillsynsrapport, som riktar kritik mot kommunens hanterande av alkoholtillstånd för Assyriskas och Syrianskas julfester. Ansvariga för detta var Rose-Marie Jacobsson (S) och Yilmaz Kerimo (S).
Se även: S-politiker utreds för korruption
Skatteverkets skattemiss – en halv miljon kronor
Skatteverket har efter en konferensdag med middag bokfört kostnaden på ett sätt som strider mot skattereglerna. Därmed slapp de betala nästan 240 000 kronor i moms, skriver Aftonbladet i dag.
Kommentar: Skatteverket kan inte sina egna "enkla" regler

Säpo har fuskat med momsen i flera år
Det var inget enskilt misstag att Säkerhetspolisen krävde tillbaka för mycket moms för sin James Bond-fest. Säpo har under flera år bokfört fel och lämnat in felaktiga momsredovisningar till Skattemyndigheten. ”Det är extra allvarligt att en myndighet gör fel, de ska föregå med gott exempel”, säger Anneli Möller på Skatteverket.

P-bolags vd anklagas för miljonslöseri
Parkeringsbolagets vd Maria Stenström får kritik för felaktiga upphandlingar och slöseri med konsulthjälp.
      Här är punkterna parkeringsbolaget kritiseras för  En felaktig upphandling om ­kundtjänsten där det kontroversiella företaget Hojab fick kontraktet för att P-bolaget redan infört deras dator­program. Konsument Göteborg har också riktat kritik mot hur Hojab behandlar dem som får felaktiga ­parkeringsböter.  Ett konsultbolag som inte hade avtal med Göteborgs stad anlitades som underleverantör till P-bolaget via en advokatbyrå.  P-bolaget har lagt två och en halv miljon för konsulttjänster som "bollplank" och "telefonjour".
Efterspel: P-bolaget fälldes för att inte ha gjort en korrekt upphandling - visst första gången det skedde i Västra Götaland. (Ingen aning om när den lagen inträdde.)

Polischef delade ut beslagtagen öl till anställda
Ungdomarnas beslagtagna starköl skulle förverkas.  I stället uppges polischefen ha delat ut den i polisstationens omklädningsrum.  – Vi har fått in en anmälan om tjänstefel, säger chefsåklagare Mats Eriksson vid riksenheten för polismål.

Västtrafik AB lämnar ut uppgifter om sina kunder
Anställda på Västtrafik AB skapade en medieaffär om en kvinna som beställde om en taxi och bad om en svensk och rökfri chaufför. Detta bröt mot vissa sekretessregler som är till för att skydda kundernas integritet.

3. Annat

Papperstidningar/försvunna bloggar
Chef i kommunen säger upp sig - får två miljoner?
Läste i lokaltidningen i den kommun jag bor i, Haninge, att socialchefen som på egen vilja säger upp sig får ett avgångsvederlag på två miljoner kronor. Hon ska tydligen prioritera privatlivet och för det har hon tydligen rätt till detta eftersom "hon kommer ha svårt att hitta likvärdiga arbeten". Nu går socialnämnden 40 miljoner back, så det är inte direkt någon prestationsbaserad ersättning hon får, vilket företagsledare har rätt till.
Jäv i kommunal ledningsgrupp?

Bakom lyckta dörrar hos socialtjänsten i Täby kommun
Socialsekreterare där har exempelvis:
      fått kritik av Länsstyrelsen, i samband med "barnsamtal" men tilldelas inga som helst reprimander (eller repressalier)
      på vag grund betalat "försörjningsstöd", under ett och ett halvt decennium, till "rätt" förälder
      hjälpt denna med flera "ersättningslägenheter", "familjebehandlare" (/"hemma-hos-person"), "kontaktfamilj" och juridisk vårdnad, trots förälderns dokumenterade psykiska ohälsa....

Nämndemän som gillar misshandel
Daddy-bloggaren Jonathan Persson, som tidigare varit vice ordförande i CUF Skåne, väljer att avslöja hur nämndemännen Rolf Tronäss och Benny Petersson valde att fria en annan kommunpolitiker i tingsrätten genom att kalla misshandeln av den 10-åriga sonen för ett normalt och berättigat föräldraingripande.

Problem med Skövdes kommunala bolag
Tidningen Skaraborgs Allehanda har de senaste veckorna avslöjat:
       1. Inkompetensen inom det kommunala turistbolaget Next Skövde och vd:n Per Ekberg, med 75 000 kronor i lön trots bara 2-årig gymnasieutbildning, som vägrar svara på tidningens frågor.
       2. Spritnotorna från Skövde Värmeverk där vd:n Carl-Johan Andersson festat för hundratusentals kronor på Knistad där han sitter i företagsstyrelsen.
       3. Kommunala vd-löner som är högre än statliga verkschefer.

Anekdoter

LVU - det största hotet mot rättssäkerheten i Sverige?
Att omhänderta unga människor på obestämd tid och låsa in dem på ungdomsanstalter utan att de ens är dömda för brott. Detta är helt sjukt, men förekommer dagligen i Sverige och berör ett stort antal människor, unga samt deras familjer. Detta sker så gott som alltid godtyckligt, dvs det är en socialkärrings "bedömning" och "åsikter" som ligger till grund för sådana beslut. Förvaltningsrätten som sedan fastställer beslutet går på socialtjänstens linje i typ 95 % av fallen.
Se även: En anekdot om en anstalt.

Tjänstefel?
Jag har två lärare som uttryckt sig negativt om SD inför alla elever på lektionstid. En har sagt; "Jag gillar verkligen Sverige, men det gör mig inte till Sverigedemokrat" på ett skämtsamt sätt, och den andra har sagt; "Är det en sak jag skäms över för Sverige så är det att Sverigedemokraterna är med i riksdagen".

Polisens maktmissbruk
Bötfälld för att blivit anklagad att ha kört mot stopp-skylt.

Socialtjänsten och maktmissbruk - en anekdot
Olliiee ger sitt perspektiv på hur socialtjänsten undersökte dennes mamma och yngre bror.
"Mikael Carlsson är en åklagare från Stockholm som frekvent har utnyttjat sin auktoritet som åklagare, för sina egna intressens skull. I vissa fall har han mörkat bevis som skulle friat de misstänka, då han ville fälla personerna i fråga. Han har ljugit i vissa fall, i rätten och till myndigheterna. Han har låtit riktiga kriminella gå fria då det blev enklare att fälla andra för brotten."

Supporterpoliser och deras trovärdighet...?
I förra veckan inleddes en rättegång mot ett antal oskyldiga IFK-supportrar, som påstås ha startat våldsamt upplopp innan AIK-matchen hemma förra året. En av de supporterpoliser som sitter och lögnaktigt och hävdar i domstol att dessa oskydliga individer skall ha begått något så hemskt är samma karl som själv stjäl bengaler från fotbollssupportrar och gladeligen delar ut dessa med förhoppningar om att få "spela bortamatch". 

Chefsåklagare Sune Andersson och Östersunds Tingsrätt
"Att en anmälan vänds 180grader för att det sitter mest kärringar som inte klarar av att vara opartiska i fall mellan män och kvinnor är den sak - men sen att det ska vara som en lekstuga för förvuxna 5-åringar som blir bittra på en om de inte får det bemötandet de tror de förtjänar är helt jävla vansinnigt. Sen om man vänder sig till JO eller något annat ställe möts man av samma typ av kärringar som bara är ute efter att antingen skönmåla andra kvinnor eller blint lyda första bästa förvuxna 5-åring de möter; och därför inte utreder ett skit mot någon här även fast det är precis de som ska undersöka detta."

Inkassoföretag, datainspektionen och Kronofogdmyndigheten
Är kanske inte riktigt en anekdot, då en hel del information från andra källor tas med, men det är svårt att få klarhet i om något fusk har begåtts eller inte. Det verkar som om TS driver en kamp för att en gammal skuld skall tas bort - men många andra säger att de råkat ut för liknande problem.
Se även:
  Kronofogdemyndigheten begår grovt bedrägeri |Datainspektionen en menlös papperstiger ...

Misstankar

Polisen fokuserar på Södertäljes korruption
I den särskilda satsningen mot organiserad brottslighet i Södertälje kopplas nu även riksenheten mot korruption in i arbetet. Nyligen inleddes en utredning kring misstänkt korruption på kommunal nivå.
      Sedan en tid tillbaka pågår en utredning på Riksenheten mot korruption som gäller misstänkt bestickning eller mutbrott i Södertälje.  Ärendet gäller en person som finns inom den kommunala verksamheten, enligt uppgifter till Ekot. De misstänkta brotten ska ha pågått sedan 2009 och fram till slutet av förra året.
Se även: Krafttag mot ekonomisk brottslighet i Södertälje

Politiker polisanmäler sig själva
Ekonomi Kommunstyrelsen i Karlskoga har beslutat att lämna in en polisanmälan mot den egna kommunen. Detta för att det finns en risk att kommunen agerat brottsligt gällande ekonomin.
Se även: En beskrivning av fallet

Omtvistat
Fagersta kommun omhändertar barn
Socialen har anklagat föräldrarna för munchausen by proxy, men domstolen säger att det inte går att bevisa. Så här skriver familjens juridiska ombud: 3 stycken syskon är omhändertagna. När barnen inte blev friska under sina 6 månader på HVB hemmet Oasen så beslöt kommunen att sära på barnen. Då var det barnen själva som orsakade sina problem menade soc.
För omhändertagandet: Barn omhändertas efter sjukbluff
Mot omhändertagandet: Politiskt jäv bakom omhändertagande i Fagersta kommun | Tonårspojke riskerar dö i familjehemmet – Fagersta Kommun blundar

Förklaringar till problem
Festen får kosta vad som helst
Det är fritt fram för myndigheter att spendera hur mycket de vill på representation. Det saknas helt regler som förbjuder lyxmiddagar och spabesök. ”Det är bara att härja fritt och stå för det”, säger Tomas Kjerf på Ekonomistyrningsverket. Sedan juni 2007 finns det inga formella bestämmelser som reglerar myndigheters representation.
Se även: Reinfeldt kräver inte skärpta regler - Han välkomnar DN:s granskning men anser att det bara handlar om ”några enstaka fall”.

Myndighet förfalskade offentliga dokument
Den svenska tillsynsmyndigheten Centrala etikprövningsnämnden lät flera viktiga granskningar ligga i åratal utan beslut. Och när journalister nyligen begärde ut de offentliga handlingarna förfalskade myndigheten dokumenten.
Kommentar: Ah, Centrala etikprövningsnämnden...ett så passande namn.

Mutornas värld
Plötsligt visar sig den svenska mutkulturens verkliga ansikte och grinar hela rättsapparaten i ansiktet: En pensionerad tegelförsäljare i vittnesbåset öppnar dörren till mutornas värld.

Missförhållanden i andra delar av samhället
Toppolitiker får skarp kritik
Skarp kritik riktas mot Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens moderate ordförande i Solna. Kritiken gäller styrelsens agerande i den bostadsrättsförening där Salminen är ordförande. Enligt en utredning har ledamöterna beviljat sig själva arvoden utan att besluten protokollförts.
      Lars-Erik Salminen själv vill emellertid inte kännas vid någon del av den omfattande kritiken.  – Nej, jag tycker inte att det här är särskilt allvarligt. Det här handlar ju om gamla surdegar. Vissa protokoll är dåligt förda, men som jag ser det har ingen drabbats. Sedan kan man tycka att det är för jäkligt att det här bråket har kostat så mycket pengar.

Danderydsherde granskas av domkapitlet
Domkapitlet i Stockholms stift har beslutat att inleda ett tillsynsärende mot kyrkoherden i Danderyds församling, Staffan Hellgren. Det handlar om hans inblandning i upphandling av tjänster från sin före detta fru för 100 000 kronor.
Se även: Staffan myglade med Stadsmissionens hyreskontrakt tidigare under 2000-talet.

LO-toppar portade arbetarkvinnor
Bryggeriarbeterskan Anna Johansson-Visborg grundade stiftelsen som ska hyra ut stugor till kvinnor med låg inkomst. Stugorna ska rivas  I går berättade SVT Nyheter att styrelsen ansökt om att få riva en stor del av de populära stugorna som ligger naturskönt utanför Stockholm.  Nu kan SVT visa att styrelsen under flera år förvägrat kvinnorna plats i styrelsen. Enligt stadgarnas paragraf fyra bör två hyresgäster sitta i styrelsen, allt för att ta tillvara deras intressen.
Se även: Vad SVT skrivit mer om saken.

Röda Korset vägrar släppa dyr arvstvist 
Rättegångskostnaderna närmar sig redan en halv miljon kronor. Men Röda korset vägrar att ge upp och driver nu arvstvisten vidare till Högsta domstolen.
      – Jag förstår inte varför Röda korset driver det här. Folk som skänker pengar till hjälpverksamheten måste ju reagera, säger den 54-årige man som kämpar för att få arvet från sin döda mor.
      Hans mamma avled 85 år gammal hösten 2010. Några år tidigare hade hon enligt egna uppgifter skänkt en halv miljon till Röda korset. Ungefär samtidigt upprättade hon två nya testamenten där organisationen fick ytterligare 350 000 kronor. Enligt sonen och flera läkare hade mamman då under flera år varit psykiskt sjuk. Bland annat hade hon upprepade gånger anmält sonen som död eller försvunnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar